Clubhouse Nedir, Nasıl kullanılır?

Bu uygulamanın kurucuları iki arkadaş var, Rohan Seth ve Paul Davison

Bu iki kişi ortak biri sayesinde sosyal medya uygulamalarına ilgileri nedeniyle arkadaş oluyorlar. Çünkü ikisininde üzerine çalıştığı bazı sosyal medya uygulamaları var…

2019 yılında Rohan’ın Kızı Lydia’nın doğuştan gelen hastalığı ile ilgili bazı işler yaparken tekrar Paul ile temasa geçiyor. Eşlerinin destekleriyle beraber tekrar bir sosyal medya uygulaması üzerinde çalışmaya başlıyorlar. 2020 Mart ayında Clubhouse’u başlatıyorlar. Amaçlarının da; “açtığınızda, insanın kendisini daha iyi hissetmesini sağlayarak, kapatabileceği” bir iletişim ağını ortaya çıkarmak olduğunu söylüyorlar.

Bu uygulamaya herkes girebilir mi?

Clubhouse, şimdilik sadece İOS yani iPhone kullanıcılarına açık bir uygulama. Ancak uygulamanın herkes için yapıldığını söylüyorlar. Kullanıcı sayılarının yavaş yavaş ve gerçekten ilgili kişilerce artmasını öncelikli görüyorlar. Ve de ekipleri şu an az kişiden oluşuyor, özellikle de android yazılımcıları içinde iş ilanları yayınlanıyormuş. Platform tamamen özgür bir alan, girip istediğinizi istediğiniz gibi konuşabilirsiniz. İşte bu noktada Clubhouse kendi ekibinde özellikle şikayetler için destek ekibini geliştirmeyi hedefliyor.

Nasıl Kullanılır?

Clubhouse bir davetle birlikte uygulamayı app store’dan indirmeniz ile başlıyor. Sonrası standart şekilde devam ediyor. Bir profil fotoğrafı seçiyorsunuz, uygulamasında sizi ilgilendiren konuları karşınıza çıkan seçenekler arasından belirleyerek ilgi alanınızı oluşturuyorsunuz.  Uygulamada ‘find people and clubs’ alanından ilgi alanlarınıza göre kişileri takip edebilir ve kulüpleri görebilirsiniz. Uygulamayı Dinleyici, Konuşmacı ve Moderatör olarak kullanabilirsiniz. Uygulamayı açtığınızda ana sayfada içinde bazı isimlerin yazdığı odacıklar göreceksiniz. İstediğinize tıklayarak dinlemeye başlayabilirsiniz. O kısım işte yayınların yapıldığı alan. Ana Sayfada; sağ üst kısımda profilinizi görebilirsiniz. Orada profilinizin bio alanını doldurabilirsiniz. Bu kısımda önerimiz mutlaka kendinize iyi anlaşılır bir biyografi yazmak.

Clubhouse içinde dahil olunabilecek iki kategoride gurup bulunuyor.
Birincisi Room denilen moderatörlerin yönettiği odalar.
İkincisi Club denilen ve bir yöneticisi olan özel alanlar.

Ana sayfada bir odaya tıklayıp girdiğinizde, 3 bölüm göreceksiniz. En üstteki bölüm “konuşanların” olduğu bölüm (yeşil alan), hemen altında konuşmacıların takipleştiği (Followed bu the speakers) “konuşanların takiplerini dinleyiciler”, en alt kısımda da (Others in the room) “genel dinleyiciler” bulunuyor.

En üst kısımda bulunan “konuşanlar” bölümünde, yanında yeşil yıldız emojisi bulunanlar odanın “moderatörü” oluyorlar. Profil fotoğrafının yanındaki mikrofon işareti de kimin konuştuğunu veya konuşmadığını belirtiyor. Ayrıca konuşan kişi, konuştuğu anlarda profil fotoğrafının etrafında gri bir halka beliriyor. Oradan konuşmacıları takip edebilirsiniz. Profil resminin sol tarafında bulunan konfeti işareti o kişinin yeni kullanıcı olduğunu gösteriyor. Clubhouse kullanmaya başladıktan 1 hafta sonra o işaret kalkıyor.

Clubhouse’da Oda Konuşması Nasıl Yaparım?


Öncelikle odanın konusunu yazmanız. Tabi konusuz oda da açabilirsiniz ama insanların katılımı da ona göre olacaktır.
En az iki moderatör olmalı, Nedeni ise;
Odada bir moderatör varsa ve o kişi odadan herhangi bir şekilde düşerse oda otomatik kapanıyor. Ayrıca şu an hiçbir konuşma kayıtlı kalmıyor yok oluyor. Dolayısı ile moderatörlüğüne güvendiğiniz ikinci bir kişiyi moderatör olarak atamanız iyi olur.
Moderatörün temelde 4 önemli görevi bulunuyor.
-Seçilen konuyu kişilere anlatmak,
-Konuşmacılara adil şekilde söz vermek,
-Belirli sürelerde yeni gelen dinleyiciler için “odanın genel konusunu” ve başlıklar halinde “şimdiye kadar odada neler konuşulduğunu” özet geçmek.
-Dinleyicilerden konuşmak için el kaldıranlara söz vererek katılımı sağlamak.

Şu an için uygulamayı herkes anlamaya çalışıyor. O nedenle burada önemli olan kısım kişinin anlatacağı konu hakkındaki yetkinliği, konuşmasındaki vurgu ve ses tonu, doğru nefes alış veriş, iletişimde kaldığı kişilere takındığı tavır ve geribildirim, kendini iyi ifade etme sanatı… Yani artık görsellikten çok yetkinliğe doğru evrilen bir sosyal medya dönemi başlıyor diyebilir miyiz!